mercredi 17 novembre 2010

mencari sahabat sejati yang setia

Aku mengasihi sahabat-sahabatku dengan seluruh jiwa ragaku sama seperti aku mencintai sanak saudaraku . sahabatku yang baik seiring sejalan denganku dan yang menjaga nama baik ku ketika aku hidup ataupun setelah aku mati . aku selalu berdoa agar dikurniakan sahabat sejati yang setia baik dalam keadaan susah ataupun senang . jika itu aku peroleh , aku berjanji aku selalu setia kepadanya . oleh itu aku hulurkan tangan pada sesiapa sahaja untuk berkenalan kerana aku merasa bahagia . semakin ramai aku mendapat sahabat , aku semakin percaya pada diri ku sendiri . tetapi ..Sehingga kini belum pernah aku berjumpa di dunia sahabat yang setia dalam duka . padahal hidupku sentiasa berputar - putar antara suka dan duka . kalau duka melanda , aku sering bertanya .. siapakah yang sudi menjadi sahabatku ? semasa aku senang , sudah biasa bahawa banyak orang yang akan iri hati sebaliknya apabila giliran aku susah mereka pun bertepuk tangan.


Aku dapat bergaul dengan bebas bersama orang lain ketika nasibku sedang baik . namun ketika musibah menimpaku , kudapatkan mereka tidak ubahnya roda zaman yang ingin bersahabat dengan keadaan . jika aku menjauhikan dari  mereka , mereka menghinaku dan jika aku sakit , tidak seorang pun yang menjengukku . jika hidupku diliputi kebahagian , banyak orang iri hati . jika hidupku berselimut derita mereka bersorak sorai seolah meraikannya . Tetapi jika tidak ku temui sahabat-sahabat yang beriman dan bertakwa lebih baik aku hidup menyendiri daripada aku bergaul dengan orang -orang jahat dan berbuat maksiat .


Ketika aku menjadi pemaaf dan tidak mempunyai rasa dengki , hatiku lega , jiwaku bebas daripada bara permusuhan . ketika musuhku lalu dihadapanku , aku sentiasa menghormatinya . semua ini ku lakukan agar aku dapat menjaga diriku daripada kejahatan dan kemungkaran . aku tunjukkan kemarahanku , kesopananku , dan rasa persahabatanku kepada orang-orang yang kubenci , sebagaimana kuperlihatkan hal itu kepada orang -orang yang ku cintai . manusia adalah penyakit , dan penyakit itu akan berjangkit apabila kita mendekati mereka. tetapi menjauhi manusia bererti memutuskan persahabatan dan silaturrahim.


Kadang- kadang aku terfikir mudah mudahan anjing-anjing itu dapat bersahabat denganku , kerana bagiku dunia ini sudah hampir dari mereka . sehina - hina anjing , ia masih dapat menunjukkan jalan untuk majikannya yang tersesat tidak seperti manusia-manusia jahat yang selama-lamanya tidak akan memberi petunjuk . selamatkan lah dirimu jaga lidahmu baik - baik tentu kamu akan bahagia walaupun kamu terpaksa hidup sendiri di muka bumi ini. lebih baik aku bersendirian daripada mendekati manusia yang menipu dan memperdaya . Selamat tinggal dunia jika diatasnya tidak lagi ada sahabat yang jujur dan menepati janji. Biarlah hidup bersendiri dan sebatang kara daripada khianati manusia yang tidak bermaruah.


" Allah tahu tentang dirimu lebih daripada engkau sendiri. Maka Allah telah menetapkan untukmu lebih baik daripada apa yang engkau kehendaki..."

Design and idea created by Norfayzane the owner of the ilhamhatifayzanerosesz.blogspot.com